Westfield Valley Fair Mall Parking Garage
Parking — San Jose, CA

Westfield Valley Fair Mall Expansion

The Westfield Valley Fair Mall Expansion was a combination of projects to improve parking, relocate facilities and expand the mall. The projects were awarded separately to McCarthy over time based on our ability to deliver high-quality facilities while meeting the client’s crucial schedule needs on every project.  

Garage E

The first project completed by McCarthy was the Westfield Valley Fair Garage E Parking Structure. The parking garage is an 817,350-square-foot, cast-in-place concrete structure with 2,015 parking spaces. It included all the make-ready work, relocation of existing underground utilities and construction of a new exit stair to Macy’s below grade back of house area. Phase 2 included the demolition of the existing Garage C, partial demolition of the Macy’s Garage and construction of the new Garage E, vertical circulation tower and site landscaping package.

The McCarthy team worked through an aggressive schedule and multiple unforeseen challenges to deliver the parking structure ahead of Black Friday, traditionally the first Friday after Thanksgiving and one of the busiest shopping days of the year. The project team took total ownership of the challenges, focusing on what was possible for the client. As the Black Friday rush approached, the team completed all deck pours without fail and was able to incorporate more than $5 million of additional work during this critical period. Ultimately, the team completed the agreed-upon scope and ensured the client had the extra parking needed in advance of the shopping holiday.

Bank Relocations

After successfully building Garage E on a tight timeline and while facing unforeseen challenges, McCarthy was selected to relocate facilities for Chase and Bank of America during the next phase of the mall’s expansion.

This project included the new construction of unique structural steel facilities for each bank. Chase’s new building was a 20,000-square-foot, two-story facility and Bank of America’s new building was a 7,000-square-foot, one-story facility. Both facilities included exterior finishes, site improvements, underground utilities and changes to the surrounding parking lots.

Mall Expansion and Deck H

Building on multiple successful projects, McCarthy was selected to complete subterranean parking and the concrete podium above it, construction of retail expansion space and construction of the new Deck H parking garage.

The 50,000-square-foot subterranean parking garage included 730 parking spaces and a high-bay loading dock with access for semi-trucks. Initially delayed due to utility relocations, McCarthy developed multiple schedule options for the client to choose from to get the project back on schedule. Preconstruction planning and coordination minimized the impact caused by the utilities and made the design of the concrete podium possible. McCarthy self-performed all concrete on the subterranean garage.

Deck H was a 500,000-square-foot, six-story, 1,193-stall parking garage built using a separate double threaded, cast-in-place ramp structure. The McCarthy team completed 175 major concrete pours in 11 months and delivered the structure on schedule for the client to meet critical holiday shopping needs. 

The 300,000-square-foot, cast-in-place concrete podium was built on grade and then served as the base for a 500,000-square-foot expansion of the mall. The expansion included two- and three-story, structural steel structures, both closed and open-air. Work on the new facilities also included an outdoor plaza, landscaping and sitework. The 100,000-square-foot outdoor plaza utilized a unique concrete framing and design to create radius walls, tapered beams and pits. Concrete on the podium and plaza was self-performed by McCarthy and made possible through close coordination with the designers and extensive 3D modeling of the concrete pours.

McCarthy also performed additional sitework around the existing campus. Delivery dates were closely tied to important holidays and McCarthy coordinated the projects and delivered them in nine separate phases to meet the client’s schedule needs. Among the projects was the installation of a 250,000-gallon underground cistern. The cistern collects rainwater from the mall and parking garages that is stored and used as part of the mall’s cooling system. 

Eataly Core & Shell Tenant Improvement

Currently under construction, McCarthy is leading the core and shell tenant improvement for Eataly Restaurant & retail space. This project includes alterations to the existing podium and construction of a new 45,000 sf retail space.

Client

  

McCarthy remains our “GO-TO” contractor for all our structural concrete and structural steel packages. McCarthy continues to be a vital part of the successful redevelopment of Valley Fair by completing complicated tasks ON SCHEDULE.

Jerry White
Westfield Director of Construction & Project Delivery

Contact

Nick Sandersfeld

Nick Sandersfeld

Address
3975 Freedom Circle
Suite 950
Santa Clara, CA 95054
Email
Phone
408-908-7100